Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnBegeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnBegeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn

Een nieuw medicijn. Wat doet de apotheek? Bekijk de film‘Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw medicijn’Wat zijn de kosten?Feikje: ‘Staand innemen, uw pillen tegen zwakke botten. Zegt mijn apotheker.’Lisa: ‘Niet met melk innemen, uw ijzerpillen. Zegt mijn apotheker.’

Krijgt u een medicijn voor de eerste keer mee van de apotheek? Dan krijgt u aan de balie of in de spreekkamer uitleg over uw medicijn. Door dit begeleidingsgesprek kunt u veilig en bewust uw nieuwe medicijn gebruiken.

De apotheekmedewerker kijkt na of uw medicijn bij u past en of de dosering klopt. En of er geen wisselwerkingen optreden met uw andere medicijnen. Dan legt de apotheekmedewerker uit hoe u het medicijn goed kunt gebruiken. Voor veilig medicijngebruik is het begeleidingsgesprek van levensbelang.

Een nieuw medicijn. Wat doet de apotheek? Bekijk de film!
  • Als u voor de eerste keer een medicijn krijgt, geeft de apotheek hierover uitleg in een gesprek. Dit noemen we ook wel een begeleidingsgesprek of adviesgesprek.
    U krijgt dit adviesgesprek ook als u een medicijn al gebruikte maar dit meer dan 1 jaar geleden ophaalde. Officieel noemt men dit gesprek  ‘Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. Onder die naam staat het op de rekening van uw zorgverzekeraar.

    Is het gesprek verplicht?

    Ja, apothekers en apotheekmedewerkers moeten een begeleidingsgesprek voeren. Hiermee zorgt de apotheek ervoor dat u het medicijn op de juiste manier gaat gebruiken. Zonder gesprek mag de apotheek het medicijn niet meegeven.

    Inhoud begeleidingsgesprek

    De apotheekmedewerker bespreekt met u wat u van uw medicijn kunt verwachten. Hij of zij vertelt iets over:

    • De werking van het medicijn;
    • Hoe u het medicijn moet gebruiken en de dosering;
    • Mogelijke bijwerkingen;
    • Andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen;
    • Wisselwerkingen met andere medicijnen die u gebruikt.
    • Op de rekening van uw zorgverzekeraar ziet u:

      • De kosten van het medicijn zelf;
      • De kosten voor de apotheekzorg (Terhandstelling en begeleidingsgesprek nieuw medicijn).

      De precieze kosten kunnen bij de ene zorgverzekeraar anders zijn dan bij de andere. De kosten kunnen onder uw eigen risico vallen. Neem voor vragen over de kosten contact op met uw zorgverzekeraar.

      Het maakt niet uit of u dure of goedkope medicijnen krijgt: u betaalt dezelfde kosten voor het begeleidingsgesprek. Zo krijgt u onafhankelijk advies.

      • ‘Ik had de schrik in de benen. Daar lag ik, op straat, gevallen. Mijn heup was gebroken. Ik heb zwakke botten, weet u. ‘Daar krijg ik nu medicijnen voor. Die moet ik staand innemen. Anders tasten ze de slokdarm aan. Dat zei de apotheker toen ik ze de eerste keer kwam halen. Ik neem mijn pillen nu zonder problemen. Mijn heup doet ’t weer. Mijn botten zijn sterker. Ik durf de straat weer op.’

        feikje.jpg

        • ‘Ik had al zo’n vermoeden. Op een gegeven moment zat ik op mijn werk, ik dacht: ik ga zo van mijn stokje. Inderdaad: bloedarmoede. Dus nu krijg ik ijzerpillen. Die mag ik niet innemen met melk. Anders wordt het ijzer niet goed opgenomen. Dat vertelde de apotheker toen ik ze de eerste keer kwam halen.

          ‘Wel goed om te weten, anders heb je er nog niks aan natuurlijk! Ik voel me al een stuk beter. Niet meer zo licht in m’n hoofd. Zo zing ik het nog wel uit tot aan mijn verlof.

          lisa_kleiner.jpg

          • Laatst bijgewerkt op 29-03-2022

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: