Medicijnen zonder recept kopen
Voor sommige medicijnen is geen recept nodig. Ze zijn te koop in de apotheek, supermarkt, drogist of bij het tankstation en deze medicijnen noemen we 'vrij verkrijgbaar'. Voor advies over deze medicijnen kunt u uiteraard terecht bij uw apotheek.
U hoeft niet voor alle klachten niet direct naar de arts. Soms kunt u deze klachten behandelen met een medicijn dat u zelf kunt kopen, een medicijn waarvoor geen recept van de arts nodig is. Bijvoorbeeld pijnstillers tegen hoofdpijn, neusdruppels tegen hooikoorts en crèmes tegen voetschimmel.
Soms is het handig om deze medicijnen in huis te hebben, voor het geval u last krijgt van klachten. Zo zal bijna iedereen wel paracetamol in huis hebben. Als u dan hoofdpijn krijgt, hoeft u niet meer langs de apotheek of drogist maar kunt u direct paracetamol innemen. Ook handig om wat medicijnen in huis te hebben voor als u op reis gaat.
Als u de vrij verkrijgbare medicijnen goed gebruikt, zijn ze meestal veilig. Maar ze kunnen ook bijwerkingen hebben of invloed hebben op andere medicijnen. Vertel uw apotheker daarom altijd welke vrije verkrijgbare medicijnen u gebruikt. Twijfelt u of u een vrij verkrijgbaar medicijn kunt gebruiken? Uw apotheker geeft graag advies.
Niet alle vrij verkrijgbare geneesmiddelen zijn overal te koop. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bepaalt waar u een vrij verkrijgbaar medicijn kunt kopen:
Waar u het vrij verkrijgbare medicijn kunt kopen, hangt onder meer af van de risico’s. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn als u ze verkeerd gebruikt. Maar sommige vrij verkrijgbare medicijnen kunnen ook bij goed gebruik schadelijk zijn. Bijvoorbeeld als ze niet samengaan met andere medicijnen of met uw klachten of ziekten.
Sommige medicijnen zijn alleen te koop bij de apotheek, dit zijn Uitsluitend Apotheek medicijnen (UA-medicijnen). Dit komt omdat ze grotere risico’s kunnen hebben dan medicijnen die u wel bij de drogist en in de supermarkt kunt kopen. Mensen kunnen deze UA-medicijnen bijvoorbeeld misbruiken door ze als drugs te gebruiken. Andere UA-medicijnen hebben bijwerkingen bij sommige klachten of ziektes. En ze kunnen schadelijk zijn in gebruik samen met andere medicijnen. Daarom stelt uw apotheekmedewerker of apotheker vragen over uw gezondheid en medicijnen, als u een UA-medicijn wilt kopen. Zo bekijkt de apotheek of u het medicijn veilig kunt gebruiken
Voorbeelden van medicijnen die alleen bij de apotheek te koop zijn:
De meeste medicijnen zijn bij de apotheek en de drogist te koop, de Uitsluitend Apotheek en Drogist-medicijnen (UAD-medicijnen) Voor deze medicijnen is advies soms noodzakelijk. Als u vragen heeft over het UAD-medicijn kan de drogist, apotheekmedewerker of apotheker die beantwoorden.
Heeft u een medicijn gehaald bij de drogist? Geef dit dan door aan uw apotheker. Sommige UAD-medicijnen gaan namelijk niet samen met andere medicijnen of klachten of ziektes.
Voorbeelden van medicijnen die in de apotheek en bij de drogist te koop zijn kleine verpakkingen pijnstillers van het type NSAID, zoals diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium.
Medicijnen die ook bij de supermarkt en het tankstation te koop zijn, hebben bij normaal gebruik kleine risico’s. Dit zijn medicijnen voor Algemene Verkoop (AV-medicijnen). AV-medicijnen kunt u meestal gebruiken zonder advies als u het AV-medicijn gebruikt volgens de adviezen in de bijsluiter.
De supermarkt en het tankstation mogen medicijnen verkopen als ze aan deze 5 eisen voldoen:
Voorbeeld van medicijnen die bij de supermarkt en het tankstation te koop zijn:
Overweegt u een vrij verkrijgbaar medicijn te kopen? Voor advies kunt u altijd naar de apotheek. De apotheker en de apotheekmedewerker weten heel veel over medicijnen op recept maar ook over vrij verkrijgbare medicijnen.
Hieronder handige vragen als u last heeft van een ziekte of klacht en hiervoor misschien een medicijn nodig heeft:
• Welk vrij verkrijgbaar medicijn moet ik kiezen? Vaak zijn er meer medicijnen mogelijk voor uw klacht of ziekte. Uw apotheker helpt u graag.
Laatst bijgewerkt op 26-07-2022