13 februari 2015
Bron: KNMP, 13 februari 2014
In de dienstapotheek kunt u - in noodgevallen - terecht buiten openingstijden. De prijzen voor deze zorg wijken af van die van de 'gewone' apotheek. In dit bericht leest u meer over de kosten van spoedzorg van de dienstapotheek.
In Nederland bestaan dienstapotheken, zodat u ook buiten de normale openingstijden bij spoed medicijnen en zorg kunt krijgen. Zo heeft u 24 uur per dag, 7 dagen per week een veilige toegang tot medicijnen. In de meeste gevallen haalt u bij de dienstapotheek medicijnen die zijn opgenomen in het basispakket. Deze worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar verrekent deze kosten in de meeste gevallen met uw eigen risico.
Naast de prijs voor uw medicijn betaalt u een tarief voor de zorg van de apotheek. Dienstapotheken werken zonder winstoogmerk. Daarom rekenen zorgverzekeraars en dienstapotheken sinds 2014 de kostprijs voor zorg van de dienstapotheek. Dit ‘kostprijstarief’ is hoger dan het tarief dat uw gewone openbare apotheek berekent. Dat komt omdat de dienstapotheek hogere personeelskosten heeft - vanwege werktijden in avond-, nacht- en weekenduren. En omdat de dienstapotheek de kosten met een veel lager aantal recepten moet terugverdienen.
Dienstapotheken declareren medicijnen uit het basispakket, en de daarbij behorende zorg, rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. De medewerkers in de dienstapotheek kunnen u vertellen of uw medicijn wordt vergoed. Ook kunnen ze u vertellen wat ongeveer de kosten zullen zijn. Bij uw zorgverzekeraar kunt u navragen welk bedrag u als eigen risico moet betalen.
Soms is de zorg die u afneemt niet verzekerd. Bijvoorbeeld bij medicijnen die niet zijn opgenomen in het basispakket. Dan moet u de medicijnen en de daarbij behorende apotheekzorg zelf betalen in de dienstapotheek.
De dienstapotheek moet in de publieksruimte een lijst hebben hangen waarop de kosten staan van de zorg die de apotheek in rekening brengt. Bovenop deze kosten voor apotheekzorg komen de kosten van de medicijnen zelf.