Klachten & ZiektesExtravasatie van medicijnen tegen kanker

Extravasatie van medicijnen tegen kanker

Klachten & ZiektesExtravasatie van medicijnen tegen kanker

Extravasatie van medicijnen tegen kanker

Wat is Extravasatie van medicijnen tegen kanker?Hoe herken ik Extravasatie van medicijnen tegen kanker?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Extravasatie van medicijnen tegen kanker?
  • Sommige medicijnen tegen kanker (cytostatica) moeten via een infuus in het bloedvat worden toegediend. Als een medicijn per ongeluk buiten het bloedvat in de huid terechtkomt, heet dat extravasatie. Dit kan gebeuren als er naast het bloedvat wordt geprikt, of als het medicijn buiten het bloedvat lekt. Soms wordt er een koud kompres gebruikt om schade door een eventuele extravasatie te voorkomen of verminderen.

    Als extravasatie optreedt bij medicijnen tegen kanker, kan dit veel schade geven diep in de huid. Daarom is het belangrijk om extravasatie snel te behandelen.

    • Meestal ziet u een zwelling rond de infuusnaald. De plek kan rood worden, pijnlijk zijn of branderig, en er kunnen blaren optreden.

      • Vertel gelijk aan de arts of verpleegkundige als u klachten krijgt.

        De beste behandeling is afhankelijk van het medicijn. Koelen met ijs kan helpen tegen de pijn en zorgt ervoor dat het medicijn niet verder verspreid in de huid. Bij sommige medicijnen is het juist beter dat het wel verspreid. U moet de plek dan warm houden.

            • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

              • Receptcontrole

              De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

              • Overzicht van uw medicijnen

              Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

              • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

              Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

              • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

              Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

              • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

              De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

              • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

              Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

              • Medicatiebeoordeling

              Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

              • Zelfzorg

              Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

              • Bezorgservice

              Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

            • Dimethylsulfoxide (DMSO)
              Dimethylsulfoxide is een anti-oxidant. Wanneer een extravasatie ontstaat, gaat dimethylsulfoxide de schadelijke effecten tegen. Het wordt gebruikt bij extravasatie van medicijnen tegen kanker (amsacrine, cisplatine en mitomycine).

              Laatst bijgewerkt KNMP: 25-03-2025

              Disclaimer

              Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

              Vond u deze informatie nuttig?

              Vind een apotheek

              Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
              Vind een apotheek blob

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Vraag het de webapotheker

              Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
              Informatie wordt bijgewerkt: