Medicijnensotalol bij kinderen

sotalol bij kinderen

Medicijnensotalol bij kinderen

sotalol bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
  • Sotalol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en zorgt dat de zuurstofbehoefte van het hart minder is.

    Artsen schrijven sotalol voor bij kinderen met bepaalde hartritmestoornissen.

    • Het hart is een holle spier die regelmatig hoort samen te trekken. Dit is om het bloed door het lichaam te stuwen. Vanuit een punt op de hartwand, het prikkelcentrum, vertrekken zenuwen die de hartspier aansturen.

      De ruimtes waar het bloed het hart binnenstroomt heten de boezems. Deze trekken eerst samen. Daarna trekken de ruimtes waar het bloed het hart verlaat samen. Deze heten de kamers. Doordat het hart samentrekt, pompt het met elke hartslag het bloed via de slagaders door het lichaam. Als de zenuwen het hart te onregelmatig aansturen, spreken we van hartritmestoornissen.

      Verschijnselen
      Bij een hartritmestoornis kan het hart overslaan, onregelmatig slaan, te langzaam kloppen of op ‘hol slaan’. Bijna iedereen heeft wel eens zijn hart voelen overslaan. Bijvoorbeeld bij spanningen of een sterke kop koffie. Soms blijft dit overslaan langer doorgaan dan een paar tellen. Dan belemmert het uw kind in de dagelijkse activiteiten, school of de slaap. Pas dan noemen we het een hartritmestoornis.

      Het kind hoeft een afwijkende hartslag niet zelf op te merken. Maar vermoeidheid, kortademigheid, licht gevoel in het hoofd en hartkloppingen komen soms voor. Het kind kan zich gejaagd voelen, of angstig. Ook kan het kind dikke enkels krijgen doordat het bloed minder goed wordt rondgepompt. De ritmestoornissen kunnen in aanvallen voorkomen van een paar seconden tot uren en dan weer verdwijnen. Zelden is de hartritmestoornis er de hele tijd.

      Oorzaken
      Het prikkelcentrum kan te traag of te snel werken. Ook kunnen de banen van de zenuwen verstoord zijn bijvoorbeeld doordat stukjes hartweefsel zijn afgestorven door een hartinfarct. Een andere oorzaak is wanneer de boezems heel snel samentrekken ('atriumfibrilleren'). Hierdoor wordt de samentrekking van de kamers onvoorspelbaar en onregelmatig. Soms is dit veel te snel of juist erg langzaam.

      Behandeling
      Afhankelijk van het soort ritmestoornis en de conditie van het hart kan de arts medicijnen voorschrijven. Ook kan de arts een elektrische stroomschok toedienen of een operatie uitvoeren. Bijvoorbeeld voor een pacemaker.

      Artsen schrijven sotalol voor bij snelle samentrekking van de boezems ('atriumfibrilleren') of van de kamers. Het wordt ook toegepast om hartritmestoornissen te voorkomen.

    • Sotalol is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant sotalol niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar sotalol bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts sotalol ook voor bij kinderen. Dit heet off-label-gebruik.

      • Sotalol vertraagt de prikkelgeleiding door de zenuwen en zorgt voor minder prikkelbaarheid van de hartspier. Hierdoor vertraagt de hartslag en wordt de hartslag weer regelmatig.

        • Kijk voor de dosering altijd op het etiket van de apotheek.

          Hoe?

          Hieronder vindt u hoe uw kind het medicijn het beste kan innemen/gebruiken.

          • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
            • In plaats van met water kan uw kind sommige tabletten ook innemen met ander drinken. Zoals melk, limonade of vruchtensap. Of met zacht eten. Zoals appelmoes, jam of vruchtenyoghurt. Vraag aan de apotheker wat de mogelijkheden zijn.
            • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
            • Werkt dat onvoldoende? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen of uiteen laten vallen in water. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen of uiteen mag laten vallen. Omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan het medicijn hierdoor vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
            • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
          • Drank: meet de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en het bekertje omspoelen.
            • Heeft u voor uw baby een doseerspuitje gekregen? Spuit de vloeistof dan voorzichtig in de wangzak van uw baby.

          Wanneer?

          Uw kind moet dit medicijn op een lege maag innemen, bijvoorbeeld een half uur voor het eten. Alleen dan wordt het zo goed mogelijk opgenomen in het lichaam.

          Het beste kunt u vaste tijdeb kiezen, dan vergeet uw kind minder snel een dosis. Gebruikt uw kind het 3 keer op een dag? Laat hem het dan innemen voor het ontbijt, voor het middageten en voor het avondeten.

          Hoe lang?

          Het hangt af van de soort hartritmestoornis hoe lang uw kind dit medicijn moet gebruiken. Meestal moet uw kind het voor een lange tijd gebruiken. Overleg hierover met de arts.

          • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over sotalol bij volwassenen.

            Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

            • Vermoeidheid, hoofdpijn

            • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel.

              Dit gaat in het algemeen over. Vaak is dit binnen een paar dagen tot weken. Dan is het lichaam van uw kind gewend aan de lagere bloeddruk. Is uw kind duizelig? Laat hem dan niet te snel opstaan uit bed of van een stoel. U kunt dan het best uw kind even laten liggen. Leg de benen van uw kind dan wat hoger, bijvoorbeeld op een kussen.

            • Hartfalen (hart met minder pompkracht)

              Laat uw kind dit medicijn daarom niet gebruiken als hij hartfalen heeft. De klachten kunnen erger worden. Overleg met de arts. Mogelijk kan uw kind overstappen op een ander medicijn.

            • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen.

              Uw kind kan last krijgen van plotselinge duizelingen of even buiten bewustzijn raken. Dit is vooral belangrijk voor kinderen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval. Laat uw kind dit medicijn NIET gebruiken als hij deze hartritmestoornis heeft. Overleg met de arts. Mogelijk kan uw kind overstappen op een ander medicijn.

            • Als uw kind diabetes heeft: uw kind merkt minder snel dat hij een te laag bloedglucose (hypo) heeft.

              Dit komt doordat sotalol de hartkloppingen tegengaat die ontstaan bij een hypo. Controleer daarom vaker de bloedglucose van uw kind.

            • Als uw kind astma heeft: uw kind kan meer last van benauwdheid krijgen.

              Als uw kind dit merkt, neem dan contact op met de arts.


            Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

            • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
              Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
              Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
              Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
              • Sotalol is voor kinderen te verkrijgen in:

                • tabletten;
                • drank.

                • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij sotalol bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

                  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
                  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
                  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

                  Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

                  Laatst bijgewerkt op 24-10-2022

                  Disclaimer

                  Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

                  Vond u deze informatie nuttig?

                  Vind een apotheek

                  Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                  Vind een apotheek blob

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                  Informatie wordt bijgewerkt: