Medicijnenvitamine D bij kinderen

vitamine D bij kinderen

Medicijnenvitamine D bij kinderen

vitamine D bij kinderen

Waar is dit medicijn voor?Ervaring bij kinderenHoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?BijwerkingenHoe is dit medicijn verkrijgbaar?Meer informatie
  • Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

    Kinderen kunnen colecalciferol gebruiken om vitaminegebrek te voorkomen. Artsen schrijven colecalciferol ook voor bij kinderen met vitaminegebrek.

    • Verschijnselen
      Bij kinderen veroorzaakt een tekort aan vitamine D afwijkingen in de botgroei en tanden. Dit heet 'Engelse ziekte' of 'rachitis'.

      Oorzaak
      Het lichaam maakt zelf vitamine D aan in de huid, onder invloed van UV-licht. Een gebrek aan vitamine D zal niet zo snel ontstaan, behalve bij:

      • Kinderen tot 4 jaar. Zij hebben extra veel vitamine D nodig omdat hun botten nog snel groeien.
      • Kinderen met cystische fibrose. Zij hebben extra veel vitamine D nodig omdat ze deze slechter in het lichaam opnemen.
      • Kinderen die weinig buitenshuis komen of een sluier dragen en mensen met een donkere huidskleur als zij in minder zonnige landen wonen, zoals Nederland. Hun huid kan minder vitamine D aanmaken. In de winter is men extra gevoelig voor een vitamine-D-tekort, omdat de zon dan minder sterk schijnt.
      • Kinderen met aandoeningen waardoor zij vitamine D minder makkelijk uit het voedsel kunnen opnemen, zoals bij coeliakie (glutenovergevoeligheid) en bepaalde galziekten.
      • Kinderen met een verminderde bijschildklierwerking of nierziekten. Er is een evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Kinderen met een verminderde bijschildklierwerking produceren onvoldoende of geen bijschildklierhormoon. Bij kinderen met nierfunctiestoornissen is het evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen in het bloed verstoord. Met extra vitamine D wordt dit evenwicht hersteld.

      Vitamine D zit in vette vissoorten en dierlijk vet. Het is ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. 

    • Vitamine D is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant vitamine D bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijft dat het bij kinderen werkt en veilig is.

      • Dit medicijn vult een tekort aan vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

        • Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

          Hoe?

          Vitamine D werkt het best als de voeding van uw kind voldoende kalk bevat. Kalk zit vooral in zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt.

          • Kauwtabletten: laat uw kind de tabletten goed fijnkauwen voor het doorslikken.
          • Druppels: meet de druppels af op een lepeltje of in de voeding.
          • Tabletten: de gewone tabletten kan uw kind in zijn geheel doorslikken of eerst oplossen in melk of een andere drank.
            • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kan u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
            • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.
            • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
          • Capsules: de capsules kan uw kind in zijn geheel doorslikken.
            • Heeft uw kind moeite met het heel doorslikken van een capsule? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kan u zien hoe uw kind de capsule het beste kan innemen.
            • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
          • Drank: u kunt de voorgeschreven hoeveelheid afmeten met het bijgeleverde doseerspuitje. Meestal krijgt u de afgepaste hoeveelheid in een kant-en-klaar doseerspuitje dat u voorzichtig in de wangzak van uw kind kan spuiten. Als uw kind de drank te vies vindt smaken, kunt u uw kind de drank laten innemen met wat voedsel of toevoegen aan een glas water en dit daarna laten opdrinken.

          Wanneer?

          Uw kind mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u voor uw kind vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

          Hoe lang?

          Een vitaminegebrek is vaak in enkele dagen tot weken opgeheven. Om vitaminegebrek te voorkomen, moeten kinderen tot 4 jaar het hele jaar door vitamine D gebruiken.

          • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over vitamine D bij volwassenen.

            Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze kunnen voorkomen, zijn:

            Heeft uw kind last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

            • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
              Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
              Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
              Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
              • Colecalciferol is voor kinderen te verkrijgen in:

                • kauwtabletten;
                • tabletten;
                • capsules;
                • druppels;
                • drank.
                • Meer informatie over dit medicijn vindt u bij vitamine D bij kinderen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

                  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
                  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
                  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

                  Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

                  Laatst bijgewerkt op 13-08-2015

                  Disclaimer

                  Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

                  Vond u deze informatie nuttig?

                  Vind een apotheek

                  Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                  Vind een apotheek blob

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Vraag het de webapotheker

                  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                  Informatie wordt bijgewerkt: