Apotheken willen steeds beter zorg verlenen aan de patiënt. Dit kan door de kennis te vergroten, via nascholing bijvoorbeeld. Maar ook door onderzoek te doen naar de ervaringen van patiënten met de apotheek. Met deze informatie kan de apotheek bekijken wat beter kan.
Op Apotheek.nl kunt u het kwaliteitsprofiel van uw apotheek bekijken. In totaal zijn er 8 kenmerken. Deze kenmerken geven aan wat u apotheek doet en hoe goed de apotheek dit doet.
Zo checkt u het kwaliteitsprofiel van uw apotheek:
Meer informatie over de 8 kwaliteitskenmerken leest u hieronder.
Apothekers die in het 'specialistenregister' staan, werken al enige tijd als apotheker en houden hun kennis op peil.
De apotheek zorgt ervoor dat patiënten ook buiten openingstijden hun medicijnen kunnen krijgen. Soms kunt u dan de terecht bij een dienstapotheek. Zo’n dienstapotheek is bijna altijd open, ook ’s nachts en in het weekend.
De apotheek die de dienst heeft, kan de gegevens van patiënten bekijken als dit nodig is. Zo kan de dienstapotheek bekijken of u nieuwe medicijnen veilig kunt gebruiken.
De apotheek heeft een aparte spreekkamer. In de spreekkamer kunnen de apotheker of de apothekersassistent een privégesprek met de patiënt voeren. Niemand anders kan het gesprek horen. Als u een gesprek wil in de spreekkamer, kunt u dit altijd vragen in de apotheek.
Huisartsen en apothekers maken met elkaar afspraken om de zorg te verbeteren. Bijvoorbeeld over de uitleg van de medicijnen in de apotheek. Of welk medicijn patiënten het beste kunnen gebruiken bij een ziekte. De afspraken worden gemaakt tijdens een ‘FTO’, een Farmaco Therapeutisch Overleg.
De apotheek vindt de mening van patiënten belangrijk. De meeste apotheken onderzoeken jaarlijks de mening van de patiënten. De apotheek doet daarom ten minste één keer per drie jaar onderzoek naar de ervaring van zijn patiënten. Hierdoor kan de apotheek de kwaliteit van de zorg verbeteren.
De apotheek kan een kwaliteitsbewijs verdienen. Dit bewijs van kwaliteit heet een HKZ-certificaat. Een apotheek met een HKZ-certificaat werkt op een duidelijke manier. Zo leggen apotheken met een HKZ-certificaat klachten vast, en gebruiken zij deze klachten om van te leren. Verder stellen deze apotheken de patiënt centraal en willen zij altijd verbeteren.
Van recept tot medicijn. Hierbij is het belangrijk netjes en zorgvuldig te werken. Toch kan er iets fout gaan. Als dit een ernstige fout is, noemt men dit een ‘incident’. Belangrijke incidenten meldt de apotheek bij het CMR.
Het CMR krijgt alle incidenten van Nederlandse apotheken binnen. Hiermee kunnen zij advies geven: wat gaat vaak mis en hoe kunnen we dit verbeteren? En hoe kunnen we de kans op fouten kleiner maken?
Heeft u een klacht over uw apotheek? Probeer eerst het probleem te bespreken met uw apotheker. Komt u er met uw apotheker niet uit? Dan kunt u uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Hij of zij is onafhankelijk.
Slaagt ook deze bemiddeling niet? Dan kunt u uw klacht indienen bij de Geschillencommissie Openbare Apotheken. Die doet een uitspraak over uw klacht.
Meer weten? Ga naar: Klachten over uw apotheek
Wilt u iets aanpassen in het Kwaliteitsprofiel van uw apotheek op Apotheek.nl, of heeft u onjuiste of onvolledige Kwaliteitsprofielen ontdekt? Geef dat dan door via kwaliteit@knmp.nl.
Bekijk meer informatie over het kwaliteitsprofiel van apotheken via KNMP.nl.