Zorg van de ApothekerGestart met uw medicijnen: wat nu?Medicijnen in het verkeer

Medicijnen in het verkeer

Zorg van de ApothekerGestart met uw medicijnen: wat nu?Medicijnen in het verkeer

Medicijnen in het verkeer

Het verschilt voor ieder medicijn of u mag autorijden. Sommige medicijnen hebben bijwerkingen waardoor u minder goed kunt autorijden. U wordt er bijvoorbeeld suf van of gaat wazig zien. Op de verpakking of in de bijsluiter leest u of u met uw medicijn mag autorijden.

  • Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die ervoor zorgen dat u minder goed kunt autorijden. U wordt er bijvoorbeeld duizelig, suf of slaperig van, of u ziet wazig. Het kan ook zijn dat het medicijn invloed heeft op uw rijgedrag zonder dat u dit voelt of merkt. U heeft dan bijvoorbeeld minder controle over uw spieren of u reageert langzamer dan normaal. Het is dan gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen.

    Als u zo’n medicijn gebruikt, moet u niet alleen oppassen met autorijden. Ook kan het gevaarlijk zijn om met machines te werken, in druk verkeer te fietsen of op een ladder te klimmen.

    Soms mag u helemaal niet meer autorijden. Soms mag u alleen een tijdje niet autorijden. Dit hangt af van het medicijn en uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld de dosering van uw medicijn en andere medicijnen die u slikt. Ook sommige ziektes kunnen een reden zijn dat u niet mag autorijden of met machines mag werken.

    Medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden

    Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn bijvoorbeeld:

    • slaapmiddelen en kalmerende middelen
    • sterke pijnstillers
    • medicijnen bij depressie
    • medicijnen bij allergie, hooikoorts en reisziekte
    • medicijnen bij epilepsie
    • medicijnen bij psychische stoornissen
    • medicijnen bij de ziekte van Parkinson
    • medicijnen bij ADHD
    • Vraagt u zich af of u wel of niet mag rijden met uw medicijn? Dit kunt u op een van de volgende manieren zien:

      • Er zit meestal een gele sticker op de verpakking met de waarschuwing: ‘Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen’.
      • Op het etiket van het medicijndoosje staat dat het medicijn het reactievermogen kan verminderen.
      • In de bijsluiter van het medicijn staat onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’ of er bijwerkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen verminderen.

      Wilt u het via internet opzoeken? Dan kunt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl zien of u veilig kunt rijden met uw medicijn. Of zoek uw medicijn op deze website en bekijk de adviezen over rijvaardigheid onder het kopje: ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’

      Twijfelt u of u met uw medicijn mag autorijden? Vraag dan altijd uw arts of apotheker om advies. Doe dit ook als u meer medicijnen gebruikt die invloed hebben op uw rijvaardigheid. Samen kunnen deze medicijnen een sterkere invloed hebben op uw rijvaardigheid.

      Advies rijvaardigheid hangt af van medicijn

      Vraag bij een waarschuwing over rijvaardigheid altijd aan uw apotheker wat het advies is. Soms mag u een aantal uren of een paar dagen niet autorijden. Dit komt doordat u eerst moet wennen aan de bijwerkingen van het medicijn. Het kan ook zijn dat u helemaal niet mag autorijden door de bijwerkingen van het medicijn. Er zijn ook medicijnen die een blijvende invloed hebben op uw rijvaardigheid. Soms ook als u het medicijn niet meer gebruikt. U mag dan ook na het stoppen met het medicijn niet meteen weer gaan autorijden.

      • Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en wilt u wel graag autorijden? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beoordeelt of u hiertoe in staat bent. Vul hiervoor eerst een ‘Gezondheidsverklaring’ in met gegevens over uw gezondheid en uw medicijngebruik.

        Dit kunt u bijvoorbeeld zelf doen wanneer u twijfelt aan uw rijgeschiktheid. Soms vraagt het CBR zelf al om een Gezondheidsverklaring. Bijvoorbeeld als u rijexamen gaat doen. Of als u uw rijbewijs wilt vernieuwen en ouder bent dan 75 jaar.

        Vindt het CBR dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden? Dan krijgt u een ‘Verklaring van rijgeschiktheid’. Het kan zijn dat een specialist u eerst moet controleren, of dat u een rijgeschiktheidstest moet afleggen.

        Vindt het CBR dat u niet in staat bent om auto te rijden door de medicijnen die u gebruikt? Maar wilt u toch echt kunnen autorijden? Overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u minder van het medicijn gebruiken. Of kunt u overstappen op een ander medicijn, waarmee u wel mag autorijden.

        Ziekten die rijvaardigheid beïnvloeden

        Er zijn ook ziekten waarmee u niet zomaar mag autorijden. Bijvoorbeeld epilepsie, diabetes, de ziekte van Parkinson en bepaalde psychiatrische aandoeningen. De medicijnen die u gebruikt bij zo’n ziekte hebben vaak ook weer invloed op de rijvaardigheid. Meld in zo’n geval ook uw aandoening bij het CBR.

        Strafbaar bij verminderde rijvaardigheid

        U bent strafbaar als u een voertuig bestuurt wanneer uw rijvaardigheid is verminderd door een medicijn. Dat geldt voor automobilisten, motorrijders, bromfietsers en fietsers. Als u in dat geval een ongeluk veroorzaakt, bent u aansprakelijk. Ook kan het zijn dat de verzekering de kosten van het ongeluk niet vergoedt. Meer informatie vindt u op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

        De politie kan bij verkeerscontroles controleren of u drugs of medicijnen heeft gebruikt. Ze controleren dit met een speekseltest. Gebruikt u dexamfetamine, morfine of medische cannabis? Dan kunt u een positief testresultaat verwachten.
        De politie maakt geen uitzondering voor het medisch gebruik van morfine, dexamfetamine en medische cannabis. Dit betekent dat u een boete kunt krijgen of dat de politie uw rijbewijs inneemt. Gebruikt u deze medicijnen in overleg met uw arts? Vertel dit dan aan de agent. De agent zet dit in het proces-verbaal, maar gaat wel verder met de controle. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist uiteindelijk of ze u vervolgen. Een vervolging gebeurt bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

        •    u heeft geen doktersrecept
        •    u heeft ook drugs of alcohol gebruikt
        •    u heeft een hogere dosering ingenomen dan voorgeschreven door de arts

        In deze gevallen is het gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen.

        • Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, maar mag u wel rijden? Of mag u weer beginnen met autorijden? Wees dan extra alert:

          • Neem uw medicijn altijd in zoals uw arts het heeft verteld.
          • Neem nooit meer in dan op het etiket van de apotheek staat.
          • Stap alleen in de auto als u geen last heeft van bijwerkingen.
          • Gebruik geen drugs, en drink geen alcohol als u gaat rijden.
          • Neem een passagier mee. Een ander kan beter beoordelen of u met wisselende snelheden rijdt, slingert of geïrriteerd reageert op andere weggebruikers.
          • Rust goed uit voordat u gaat rijden. Neem na elke 2 uur rijden een kwartier pauze.
          • Rijd bij voorkeur niet ’s nachts of bij slecht weer.
          • Laatst bijgewerkt op 29-08-2023

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: