Zorg van de ApothekerMedicijnverspilling voorkomen

Medicijnverspilling voorkomen

Zorg van de ApothekerMedicijnverspilling voorkomen

Medicijnverspilling voorkomen

Medicijnverspilling voorkomen

De apotheek mag medicijnen maar 1 keer uitgevenEerste keer een kleine hoeveelheid medicijnenMedicijnen trouw gebruikenOverzicht van alle medicijnenNieuwe manieren om verspilling tegen te gaanAfgeven bij apotheek of als klein chemisch afval

Medicijnen die u over hebt, kan de apotheek terugnemen. Maar deze medicijnen kan een andere patiënt niet meer gebruiken. Uw apotheek probeert daarom te voorkomen dat u medicijnen over houdt. Bijvoorbeeld door u te helpen uw medicijnen op de goede manier in te nemen. En door u minder mee te geven als u start met een nieuw medicijn.

  • Houdt u medicijnen over? Bijvoorbeeld omdat u start met een ander medicijn? Of omdat u stopt met een medicijn door bijwerkingen? Deze medicijnen kunt u inleveren bij uw apotheek. Maar de apotheek kan deze medicijnen niet meer aan een andere patient geven.
    Als een medicijn de apotheek uit is, kan de apotheker de kwaliteit van de medicijnen niet meer garanderen. De apotheker weet namelijk niet hoe u de medicijnen thuis bewaart. Daarom weet de apotheker niet zeker of een andere patiënt het medicijn nog veilig kan gebruiken. Onveilige medicijnen kunnen zelfs schadelijk zijn. Niet-gebruikte medicijnen moet de apotheker dus laten vernietigen.

    Hierdoor zal de apotheek helaas soms goede medicijnen laten vernietigen. Dit is natuurlijk zonde van de medicijnen en van het geld. Uw apotheker probeert daarom vernietiging van medicijnen te voorkomen.

    • Gebruikt u een medicijn voor het eerst? U krijgt dan minder mee, meestal voor hooguit 2 weken. Soms levert de apotheek een vol doosje van het medicijn en krijgt u wat meer mee, bijvoorbeeld voor een maand. Als het medicijn u niet goed bevalt, dan blijft u niet met veel medicijnen zitten.
      Bevalt het medicijn goed en gaat u wel door? Dan gaat u naar de apotheek voor de tweede uitgifte. Hierbij kan de apotheek het gebruik van het medicijn en eventuele bijwerkingen te bespreken.

      • Uw apotheker gaat verspilling van medicijnen ook tegen door te zorgen dat u therapietrouw bent. Therapietrouw wil zeggen dat u zich houdt aan de behandeling van uw arts. Daarom krijgt u goede uitleg bij uw medicijnen van de apotheek. Hierdoor weet u hoe, hoe vaak en wanneer u de medicijnen moet gebruiken.

        Lukt het u niet om uw medicijnen in te nemen volgens de behandeling van de arts? Bijvoorbeeld door bijwerkingen of omdat u ze vergeet? Bespreek dit met uw apotheker of uw arts. Uw apotheker of arts kan dan met u mee denken over een oplossing.

        Sommige patiënten gebruiken veel medicijnen. Soms hebben ze moeite om hun medicijnen trouw te in te nemen. Of ze hebben moeite om de medicijnen op tijd in te nemen. Sommige patiënten gebruiken zoveel medicijnen dat ze het overzicht kwijt raken. Dan kan uw arts of apotheker u aanraden een 'medicijnrol' te gaan gebruiken. In een medicijnrol zitten uw medicijnen in zakjes per innametijdstip. Op het zakje staan datum en tijdstip vermeld. Er is dan bijvoorbeeld een apart zakje voor elke ochtend, middag en avond. Al uw medicijnen zitten in de medicijnrol op het goede tijdstip. Hierdoor maakt u geen fouten en voorkomt de apotheek verspilling.

        • Een medicatieoverzicht kan u ook helpen bij het voorkomen van verspilling. Vraag ernaar bij uw apotheek. U kunt dit medicatieoverzicht meenemen naar bijvoorbeeld elke arts, medisch specialist of tandarts, die u bezoekt. Zo voorkomt u dat verschillende artsen dezelfde medicijnen voorschrijven.
          Steeds vaker kunt u een medicatieoverzicht ook bekijken via een app op uw telefoon. Als u wil weten of dit kan en hoe dit moet, kunt u dit vragen aan uw apotheek. Als u een nieuw medicijn krijgt, komt dit direct erbij te staan in het medicatieoverzicht in uw app. Of als u stopt met een medicijn, verdwijnt dit medicijn uit uw overzicht. Met een medicatieoverzicht via de app hebt u altijd een actueel overzicht bij u.

          • Apothekers werken ook aan projecten met nieuwe manieren om medicijnverspilling tegen te gaan. Dit doen ze samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als deze manieren succesvol zijn, kunnen meer apothekers op deze manier gaan werken om op grote schaal verspilling tegen te gaan.

            Een paar voorbeelden:

            • Patiënten die in het ziekenhuis terechtkomen, blijven hun ‘eigen’ medicatie van thuis doorgebruiken. Dan blijven deze medicijnen niet over.
            • ‘Farmabuddy’s’ begeleiden patiënten in de laatste levensfase bij hun medicijngebruik. De buddy’s staan in nauw contact met zorgverleners en signaleren problemen daardoor sneller. Ze geven het bijvoorbeeld door als de patiënt geen nieuwe hoeveelheid medicijnen nodig heeft, omdat er nog voorraad is.

            Lees meer over de rol van de apotheker bij medicijnverspilling op de website van apothekersorganisatie KNMP

            • Heeft u toch medicijnen over? Gooi ze niet zomaar in de prullenbak. Ze kunnen dan terechtkomen in het grond- of oppervlaktewater. Breng ze terug naar uw apotheek of een voor klein chemisch afval bestemde plek.
              Uw apotheek vindt het fijn als u medicijnen zonder doosjes inlevert. Dus bijvoorbeeld alleen de tabletten in strips zonder de doosjes of een tube zalf zonder doosje. Lees er meer over op de pagina Medicijnafval: niet weggooien, maar inleveren. 

              • Laatst bijgewerkt op 15-08-2023

                Disclaimer

                description

                Vind een apotheek

                Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                Vind een apotheek blob

                Vraag het de webapotheker

                Vraag het de webapotheker

                Vraag het de webapotheker

                Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                Informatie wordt bijgewerkt: