Zorg van de ApothekerOuderen: kan ik stoppen met mijn sterke pijnstiller (opioïde)?

Ouderen: kan ik stoppen met mijn sterke pijnstiller (opioïde)?

Zorg van de ApothekerOuderen: kan ik stoppen met mijn sterke pijnstiller (opioïde)?

Ouderen: kan ik stoppen met mijn sterke pijnstiller (opioïde)?

Ouderen: kan ik stoppen met mijn sterke pijnstiller (opioïde)?

Wat is een sterke pijnstiller?Wanneer kan ik misschien stoppen met mijn sterke pijnstiller?Hoe kan ik stoppen met mijn sterke pijnstiller? Wanneer kan ik beter doorgaan met mijn sterke pijnstiller?

Ja, als u 70 jaar of ouder bent kunt u soms beter stoppen met uw sterke pijnstiller. In de meeste gevallen is het beter als u sterke pijnstillers zo kort mogelijk gebruikt. Let op! Stop alleen samen met uw apotheker en arts. Stop niet zomaar zelf met uw sterke pijnstiller.  

  • Sterke pijnstillers zijn medicijnen die krachtig werken tegen pijn. Pijnstillers hebben invloed op de hersenen. Ze zorgen ervoor dat u de pijn minder of niet meer voelt. Artsen schrijven sterke pijnstillers alleen voor als andere pijnstillers niet genoeg werken. 

    Er zijn veel soorten sterke pijnstillers. Zoals buprenorfine, fentanyl, morfine, oxycodon en tramadol.

    Wilt u meer weten over uw sterke pijnstiller? Lees dan de informatie over uw pijnstiller op deze site. Ook uw apotheker en arts geven hier graag meer uitleg over.

    • Als u 70 jaar of ouder bent kunt u soms beter stoppen met een sterke pijnstiller.

      In de volgende gevallen kunt u beter minder van de sterke pijnstiller gebruiken of als het u lukt ermee stoppen: 

      • U heeft geen pijn meer of de pijn is minder, bijvoorbeeld na een operatie, val of een gebroken bot. En u heeft de sterke pijnstiller 4 weken of langer gebruikt.
        U moet een sterke pijnstiller zo kort mogelijk gebruiken. 
      • U heeft al een lange tijd pijn.
        De kans is klein dat een sterke pijnstiller nog goed bij u werkt als u het 4 weken of langer gebruikt. Maar u kunt wel last krijgen van bijwerkingen en gevoeliger worden voor pijn. Ook kan uw lichaam gewend raken aan de pijnstiller. U moet dan steeds meer gebruiken zodat de pijnstiller werkt.  
      • U heeft veel last van bijwerkingen.
        Sterke pijnstillers kunnen bijwerkingen geven. Zoals jeuk, suf zijn, misselijk zijn, problemen met plassen en moeite met ademhalen, erge verstopping, geheugenproblemen en psychische klachten. Bespreek uw klachten met uw apotheker en arts.
      • U wordt gevoeliger voor pijn.
        Te vaak en lang gebruik van hoge doseringen van sterke pijnstillers kan ervoor zorgen dat u gevoeliger wordt voor pijn. Niet-pijnlijke dingen kunnen dan opeens pijn gaan doen. Bespreek uw klachten met uw apotheker en arts.
      • U bent kwetsbaar (u bent al ouder en wordt snel ziek). 
        Sterke pijnstillers kunnen ernstige bijwerkingen geven. Zoals suf en duizelig worden. Hierdoor heeft u een grotere kans om te vallen en een bot te breken.
      • U heeft dementie.
        Door sterke pijnstillers heeft u een grotere kans om geheugenproblemen te krijgen en in de war te raken. Als u dementie heeft kan het geheugen nog slechter worden. 
      • U gebruikt een steeds grotere hoeveelheid van de sterke pijnstiller. Of u gebruikt het steeds vaker op een dag.
        Dit kan komen doordat uw lichaam gewend raakt aan de pijnstiller, u verslaafd raakt of doordat u gevoeliger wordt voor pijn.  
      • U gebruikt kortwerkende sterke pijnstillers.
        Kortwerkende sterke pijnstillers kunt u beter niet langer dan 4 weken gebruiken. Uw lichaam kan gewend raken aan de pijnstiller of u wordt gevoeliger voor pijn. Ook kunt u verslaafd raken aan de pijnstiller. 
      • U gebruikt meerdere sterke pijnstillers tegelijk.
        Dit kan komen doordat de pijnstillers niet goed werken tegen uw pijn. Overleg hierover met uw apotheker en arts. Uw arts kan u onderzoeken en kijken of u misschien een andere behandeling nodig heeft.

      Stop nooit zelf met een sterke pijnstiller. Als u niet op de juiste manier stopt kunt weer last krijgen van klachten. Of u krijgt ontwenningsverschijnselen. Doe dit daarom alleen in overleg met uw apotheker en arts. Samen bespreekt u wat voor u het beste is.

      • Uw apotheker en/of arts zullen samen met u een afbouwschema maken. U gebruikt dan steeds minder van het medicijn. Daarna kunt u helemaal stoppen met het medicijn. U mag dit medicijn NIET in 1 keer stoppen.

        Als u te snel stopt kunt u weer last krijgen van uw klachten. Of u krijgt ontwenningsverschijnselen. Zoals angst, spanning, rusteloos, verdrietig en prikkelbaar zijn, en spierpijn in de rug en benen. Ook kunt u last krijgen van misselijk zijn, overgeven, diarree, zweten  en slaapproblemen. Stop daarom nooit zelf met dit medicijn. 

        Tijdens het afbouwen zal uw arts u regelmatig controleren op klachten. Krijgt u klachten tijdens het afbouwen? Dan zullen uw apotheker en arts samen met u kijken of u langzamer kunt afbouwen. Krijgt u klachten nadat u bent gestopt met uw sterke pijnstiller? Overleg dan met uw apotheker en arts.

        Soms lukt het niet om helemaal te stoppen met een sterke pijnstiller. Uw apotheker en arts zullen met u bespreken of u het medicijn veilig door kunt gebruiken, bijvoorbeeld in een lagere dosering. Bij een lagere dosering heeft u minder kans op bijwerkingen.

        Maakt u zich zorgen? Of wilt u meer informatie over of u kunt afbouwen met uw sterke pijnstiller? Overleg dan hierover met uw apotheker en arts. 

        • In de volgende gevallen is het beter als u doorgaat met een sterke pijnstiller:

          • U heeft pijn door kanker.
          • U heeft niet lang meer te leven en u heeft ernstige pijnklachten
          • Laatst bijgewerkt op 15-05-2024

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: