Zorg van de ApothekerWat kan de apotheker voor u doen?

Wat kan de apotheker voor u doen?

Zorg van de ApothekerWat kan de apotheker voor u doen?

Wat kan de apotheker voor u doen?

Wat kan de apotheker voor u doen?

Recept aannemen en controlerenMedicijn meegeven met adviesAdvies gevenService leveren

De apotheker weet als medicatiespecialist veel over medicijnen. Zoals over bijwerkingen en ook of medicijnen met elkaar samen kunnen. Dus vragen over medicijnen en gezondheid stelt u aan de apotheker. Dat kan de hele dag zonder afspraak. Maar maak wel een afspraak als u zeker wilt zijn dat de apotheker tijd voor u heeft. Wat doet de apotheker nog meer? Dat leest u hier. 

  • De apotheek weet welke medicijnen u nodig hebt via een recept. Een recept kan uit één of meer medicijnen bestaan voor de behandeling van één of meer klachten of ziekten. Soms stelt de apotheek u nog een paar vragen over het medicijn op het recept. De apotheker of apothekersassistent voert  het recept dan in op de computer. Via de computer controleert de apotheker of apothekersassistent of u de medicijnen veilig kunt gebruiken. Dit heet ‘medicatiebewaking’. De apotheker of apothekersassistent kijkt bijvoorbeeld of het medicijn bij u past en of u het samen kan met uw andere medicijnen.



    Zijn de medicijnen veilig voor u?

    • Kan het medicijn goed samen met uw andere medicijnen? Sommige medicijnen werken elkaar tegen. En werken dan niet goed. Andere medicijnen versterken elkaar juist. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. Deze invloed van medicijnen op elkaar heet ‘wisselwerking’ of ‘interactie’. Krijgt u medicijnen van verschillende artsen? Dan weten zij soms niet van elkaar welke medicijnen ze voorschrijven. Daarom is het belangrijk dat de apotheek weet welke medicijnen u allemaal gebruikt. 
    • Is het medicijn ook veilig voor uw eigen situatie? Bijvoorbeeld als u andere aandoeningen of klachten heeft? Zo zijn sommige medicijnen minder geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. Of misschien bent u allergisch voor bepaalde medicijnen? Of bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Dan kunt u sommige medicijnen ook beter niet gebruiken. Daarom is het belangrijk dat uw apotheek deze informatie heeft en hierop kan letten.
    • Krijgt u de juiste hoeveelheid medicijn (dosering) voor uw klachten? Soms kunt u hetzelfde medicijn voor verschillende klachten gebruiken. Voor elke klacht kan een andere dosering nodig zijn. De apotheek let hierop.
    • Krijgt u de juiste hoeveelheid medicijn (dosering)? Voor volwassenen kan een andere dosering) nodig dan voor kinderen of ouderen. Ook kan het lichaamsgewicht bepalend zijn voor de dosering. Of hoe goed uw nieren werken.
    • Gebruikt u de medicijnen lang genoeg, maar ook niet langer dan nodig is? De apotheek bekijkt hoe lang u de medicijnen moet gebruiken voor uw klacht.

    Heeft de behandeling voldoende effect?

    • Is het voorgeschreven medicijn het beste voor uw klacht of ziekte?
    • Blijven de klachten niet langer bestaan dan zou moeten?
    • Hoe gaat het met de behandeling? De apotheek bespreekt met u of er problemen zijn met de behandeling. Of met het innemen van uw medicijnen, en of u last heeft van bijwerkingen.

    Soms is er overleg nodig met de apotheker als een aanpassing nodig is. Bijvoorbeeld als u een andere dosering nodig heeft of een ander medicijn dat beter bij u past. Als het nodig is, neemt de apotheker contact op met uw huisarts of specialist. Of de apotheker bespreekt het met u tijdens een gesprek (consult). Als een aanpassing nodig is, legt de apotheker dit vast in uw patiëntendossier in de computer.

    • Na controle van het medicijn, geeft de apothekersassistent u instructies en advies over het medicijn. Heel belangrijk. Want een medicijn kan alleen goed werken als u het goed gebruikt: op het juiste tijdstip, op de juiste manier, in de juiste hoeveelheid.

      Weet u waarom en hoe u de medicijnen moet innemen?

      • De apothekersassistent geeft u uitleg over het gebruik van het medicijn en de werking. En over de bijwerkingen. Soms krijgt u extra informatie omdat er een wisselwerking is met een ander medicijn..
      • Bij sommige medicijnen krijgt u mondeling uitleg en instructie. Bijvoorbeeld bij een medicijn om te inhaleren of bij oogdruppels. Het is belangrijk dat u deze medicijnen op de juiste manier gebruikt. Anders werken ze niet of niet goed; of hebt u meer kans op bijwerkingen.
      • De apothekersassistent beantwoordt uw vragen over het medicijngebruik. Heeft u vragen? Of bent u onzeker over het gebruik van het medicijn? U kunt hierover altijd met uw apotheker of een apothekersassistent praten.
      • De apothekersassistent legt uit waarom het belangrijk is dat u uw medicijn op de juiste manier inneemt. Bijvoorbeeld: sommige medicijnen moet u tijdens het eten innemen, omdat u anders last van uw maag kunt krijgen. Of: een antibioticumkuur moet u helemaal afmaken. Anders kunnen  bacteriën nog achterblijven en kunnen de klachten terug komen. 
      • Veel informatie staat ook in de bijsluiter. 
      • De belangrijkste dingen staan op het etiket:
        De datum
        De naam van de patiënt
        De naam van de arts die het medicijn voorschrijft
        Hoe vaak en hoeveel innemen
        Waarschuwingen zoals KAN HET REACTIEVERMOGEN VERMINDEREN en PAS OP MET ALCOHOL
        De naam van het medicijn en de hoeveelheid
      • U kunt zonder afspraak binnenlopen met vragen over uw medicijnen. Bijvoorbeeld over de werking of het effect van het medicijn. Of voor uitleg over hoe u het medicijn moet innemen. Ook voor klachten als hoofd- en buikpijn kan u terecht in de apotheek. Als u zeker wilt weten dat de apotheker tijd voor u heeft, maak dan vooraf een afspraak. Voor welk advies kunt u nog meer bij de apotheek terecht?

        Advies over kleine kwalen
        U hoeft niet met elke klacht naar de dokter. Bij klachten zoals hoofdpijn, verstopping, verkoudheid of voetschimmel geeft uw apotheek graag advies. De apotheker of apothekersassistent heeft informatie nodig om u het goede advies te kunnen geven. Daarom stelt de apothekersassistent u ook een paar vragen:

        • “Is het voor uzelf of voor iemand anders?” Heel belangrijk. Een advies voor een kind is namelijk anders dan voor uzelf of voor een oudere.
        • “Hoe lang hebt u dit probleem al?” Als u al twee weken keelpijn heeft, krijgt u een ander advies dan iemand die sinds een paar uur last heeft.
        • “Wat hebt u al aan uw klacht gedaan?” Als u al een week een vrij verkrijgbaar medicijn hebt gebruikt, moet u misschien óf nog even doorgaan. Of een ander middel nemen, óf u krijgt het advies om naar de huisarts te gaan.
        • “Welke medicijnen gebruikt u? Op recept, zonder recept, kruidenmiddelen?” Soms veroorzaken uw medicijnen de klachten. Bijvoorbeeld maagklachten door een pijnstiller. Of hebt u klachten omdat uw medicijnen niet goed met elkaar samen kunnen. Ook is deze vraag belangrijk voor de apotheker of apothekersassistent als deze u adviseert een medicijn voor uw klacht te gaan gebruiken. De apotheker of apothekersassistent kan dan nagaan of dit medicijn wel goed samen gaat met uw andere (recept)medicijnen.

        Advies over uw medicijnen of andere gezondheidsproducten 
        Apothekers en apothekersassistenten hebben verstand van medicijngebruik. En wat ze niet weten, zoeken ze op. U kunt zonder afspraak binnenlopen met vragen over:

        • De medicijnen die u gebruikt
        • Werking, bijwerkingen en wisselwerkingen (een wisselwerking betekent dat het medicijn invloed heeft op de werking van andere medicijnen)
        • Mag u met dit medicijn autorijden?
        • Medicijnen bij zwangerschap en borstvoeding
        • Kleine kwaaltjes en vrij verkrijgbare medicijnen
        • Het omgaan met wondverzorgingsproducten, hulpmiddelen bij diabetes, hulpmiddelen voor oogdruppelen, een inhalatieapparaat, enzovoort
        • Maatregelen en producten bij incontinentie
        • Middelen voor uw huisapotheek en reisapotheek
        • Vitaminepreparaten
        • Maatregelen bij sportblessures
        • Huidverzorging

        Wilt u graag in alle rust eens een persoonlijk gesprek met de apotheker? Dan kunt u ook een afspraak maken. Iedere apotheek heeft een spreekkamer. Hier kunt u rustig met uw apotheker over uw medicijnen praten en uw vragen stellen. Uw apotheker adviseert een oplossing die bij u past en werkt hierin samen met uw arts.

        • Welke service levert uw apotheek nog meer ?
          Op uw apotheek kunt u rekenen. Niet alleen als informatiebron maar bijvoorbeeld ook als inleverpunt voor oude medicijnen. Bij een tekort aan uw medicijn helpt uw apotheker bijvoorbeeld met het zoeken naar een ander medicijn. Op uw apotheek kunt u rekenen. Niet alleen als informatiebron maar bijvoorbeeld ook als inleverpunt voor oude medicijnen. Bij een tekort aan uw medicijn helpt uw apotheker bijvoorbeeld met het zoeken naar een ander medicijn. De apotheek regelt dat er dag en nacht medicijnen verkrijgbaar zijn. De meeste apotheken hebben een bezorgservice. 

          24 uur toegankelijk
          De meeste apotheken zijn open tussen 08.30 en 17.30 uur. In noodgevallen kunt u ook 's avonds, 's nachts en in het weekend bij de apotheek terecht. Maar niet altijd bij uw eigen apotheek.

          Wilt u weten bij welke apotheek u terecht kunt buiten openingstijden? Bel uw apotheek of kijk op de website van de apotheek. Sommige apotheken geven een folder uit met het dienstrooster. Er zijn ook dienstapotheken. Dit zijn apotheken die open zijn als uw eigen apotheek gesloten is. Sommige dienstapotheken zijn zelfs altijd open. Meestal bevindt een dienstapotheek zich in de buurt van de huisartsenpost of het ziekenhuis.

          Bezorging van medicijnen
          Is het moeilijk voor u om naar de apotheek te komen? Of zijn hulp- en verbandmiddelen lastig te vervoeren? De meeste apotheken hebben een gratis bezorgservice. Informeer even bij uw eigen apotheek naar mogelijkheden en bezorgtijden. Het is wel belangrijk dat u thuis bent om de medicijnen in ontvangst te nemen.

          Informatiematerialen leveren
          De apotheek heeft gratis foldermateriaal over medicijnen, ziekten, vrij verkrijgbare medicijnen en tips bij kleine kwalen. Sommige apotheken nodigen regelmatig een schoolklas uit voor een kijkje in de apotheek. Apothekers kunnen ook lezingen in een buurthuis of voor een vereniging geven.

          Innameschema, doseerdoos en medicijnrol 
          Vindt u het moeilijk te onthouden wat u wanneer moet gebruiken? Uw apotheek kan een innameschema voor u maken. Daar staat precies op welk medicijn u wanneer moet gebruiken.

          Ook een handig hulpmiddel is de doseerdoos. Dat is een doos met vakjes voor alle dagen van de week. Deze doos heeft aparte vakjes voor ochtend, middag of avond. U kunt uw medicijnen voor de hele week in de doseerdoos doen. Zo wordt het voor u gemakkelijker om de medicijnen iedere dag op het juiste moment in te nemen. En u kunt dan zien of u de medicijnen al hebt ingenomen.

          Soms is het voor mensen niet meer goed mogelijk om zelf de medicijnen op de juiste manier in te nemen. Uw apotheek kan dan een medicijnrol leveren. De medicijnrol bestaat uit zakjes per tijdstip met hierin de juiste medicijnen. Bijvoorbeeld een zakje voor zaterdagochtend 8.00 uur, een zakje voor zaterdagavond om 17.00 uur, een zakje voor zondagochtend om 8.00 uur, enzovoort. U weet dan precies wanneer u de medicijnen in het zakje in moet nemen.

          Op maat gemaakte medicijnen
          De meeste medicijnen kan de apotheek kant en klaar bestellen. Maar niet alle medicijnen. Als u een speciaal medicijn krijgt, kunnen apothekers en assistenten uw medicijnen op maat maken voor u: oor- en oogdruppels, medicinale crèmes, zalf en allerlei aangepaste medicijnen zoals een medicijn in een drank of zetpil voor een oudere die niet goed tabletten of capsules kan slikken.

          Oude medicijnen inleveren bij de apotheek
          Uw apotheek is er ook voor het inleveren van oude medicijnen of middelen die u niet meer gebruikt. Die horen namelijk niet in de vuilnisbak of de afvoer.

          Op medicijnen staat een uiterste gebruiksdatum. Bij stripverpakkingen staat die datum op elke strip. Er staat bijvoorbeeld: 'exp.' 'of houdbaar tot...'.

          Twijfelt u of een medicijn nog bruikbaar is? Vraag het even in de apotheek.
          Vraag voor gebruikte injectienaalden in de apotheek naar een naaldencontainer. In verband met de veiligheid van de medewerkers in de apotheek, kunnen gebruikte naalden alleen worden ingeleverd in een goed afgesloten naaldencontainer.

          De apotheek laat de medicijnen vernietigen als chemisch afval. Verwijder zelf de etiketjes met uw persoonsgegevens voordat u de medicijnen inlevert. U kunt uw oude medicijnen natuurlijk ook zelf inleveren bij het milieudepot van uw gemeente.

          Samenwerken
          Uw apotheker werkt samen met collega-apothekers van het ziekenhuis, zodat u uw medicijnen goed kan blijven gebruiken tijdens opname in het ziekenhuis en wanneer u weer naar huis gaat. 
          Patiënten die thuis worden verpleegd, kunnen rekenen op de zorg van de apotheek. De apotheek werkt samen met de arts en de thuiszorgorganisatie.
          De apotheek kan adviseren en begeleiden als het gaat om medicijnen, voeding, medische hulpmiddelen zoals inhalatoren of incontinentiemateriaal en wondverzorging.

          Projecten
          U kunt altijd bij uw apotheek terecht met vragen. Verder organiseren apotheken speciale informatieprojecten voor mensen met een bepaalde aandoening, zoals diabetes of astma. De apotheek zet dan verschillende activiteiten op touw, samen met hulpverleners op het terrein van die ziekte. Patiënten krijgen bijvoorbeeld een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek over hun medicijnen, of voor een informatiebijeenkomst.

          • Laatst bijgewerkt op 22-05-2024

            Disclaimer

            description

            Vind een apotheek

            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
            Vind een apotheek blob

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Vraag het de webapotheker

            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
            Informatie wordt bijgewerkt: