Medicijnenflucytosine

flucytosine

Medicijnenflucytosine

flucytosine

Belangrijkste zakenWaarbij gebruik ik het?Mogelijke bijwerkingenHoe gebruik ik dit?Mag ik autorijden, alcohol drinken, alles eten?Gebruik met andere medicijnenGebruik bij zwangerschap of borstvoedingGebruik door man met kinderwensGebruik bij slechte nieren of leverMag ik zomaar stoppen?Heb ik een recept nodig?
    • Flucytosine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist of Cryptokokken.
    • Bij ernstige schimmel- en gistinfecties, zoals hersenvliesontsteking door Cryptokokken.
      Het wordt meestal gebruikt in combinatie met het antischimmelmiddel amfotericine B.
    • De verschijnselen worden na enkele dagen minder.
    • U krijgt het in het ziekenhuis als infuus.
    • Meestal duurt de kuur minimaal 2 weken.
    • U kunt last krijgen van maag en darmen (zoals misselijkheid, buikpijn en diarree) en van huiduitslag.
    • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
    • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby.
    • Flucytosine is een antischimmelmiddel. Het werkt tegen schimmels en gisten, zoals de Candida-gist en Cryptokokken.

      Artsen schrijven het voor bij veel verschillende soorten schimmel- en gistinfecties, zoals voor kan komen bij een hersenvliesontsteking.

      • Dit medicijn wordt gebruikt bij ernstige infecties veroorzaakt door bepaalde schimmels en gisten, zoals de soorten Candida of Cryptokokkus.
        Deze schimmels en gisten veroorzaken vooral infecties bij mensen met een verminderde weerstand, zoals mensen met hiv, verzwakte ouderen of mensen met kanker.

        Behandeling
        Flucytosine wordt bijvoorbeeld gebruikt bij schimmel- of gistinfecties van de longen, de urinewegen, de huid, de hersenvliezen of de ogen.
        Flucytosine wordt meestal in combinatie gebruikt met andere antischimmelmiddelen, om het effect te versterken. Meestal is dat het antischimmel-medicijn amfotericine B.

        Effect
        Bij infecties merkt u na enkele dagen dat de verschijnselen minder worden. Het duurt dan meestal nog 1 tot 2 weken tot de infectie helemaal is verdwenen.

        • Meningitis, ook wel nekkramp genoemd, is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde soorten virussen, bacteriën of schimmels. De ziekte kan dan ernstig verlopen en ziekenhuisopname is dan nodig.

          Flucytosine kan worden gebruikt als de infectie is veroorzaakt door de Cryptokokkus-soort. Het wordt dan gegeven in combinatie met amfotericine B (een ander antischimmelmiddel).

        • Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

          De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

          • Maagdarmklachten (zoals misselijkheid, buikpijn en diarree).

            Zeer zelden kunnen er beschadigingen ontstaan in de maag of darmen. Dit merkt u door bloed bij de ontlasting of een zwarte, teerachtige ontlasting. Waarschuw een arts.

          • Huiduitslag

            Dit kan komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet.

          • Infecties, bloedingen en bloedarmoede. U merkt het aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen of infecties.

            Dit kan komen door te weinig witte bloedcellen, bloedplaatjes of rode bloedcellen. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.

          • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gele kleur van uw huid en oogwit, opgezwollen enkels en benen, donkere urine, bleke ontlasting.

            Waarschuw uw arts als u last krijgt van één van deze verschijnselen.
            Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.

          • Hoofdpijn

          • Psychische bijwerkingen, zoals verwardheid, sufheid en hallucinaties.

          • Draaiduizeligheid of gehoorverlies.

          • Hartvaat-aandoeningen, zoals een verstoord hartritme en een iets hogere kans op een hartaanval of beroerte.

            Waarschuw uw arts bij de volgende verschijnselen: pijn op de borst, onregelmatige of snelle hartslag, extreme vermoeidheid, benauwdheid of dikke enkels of voeten.

          • Benauwdheid of kortademigheid.

          • Trillen, moeilijk kunnen stilzitten en rusteloosheid. Moeilijk kunnen bewegen en coördinatieproblemen.

          • Aanval met spierschokken en spierkrampen.

          • Tintelend of doof gevoel in handen of voeten, pijn in armen of benen.

          • Veranderingen in uw bloedglucose.

            Als u diabetes heeft, moet uw bloedglucose regelmatig worden gecontroleerd.

          • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk en galbulten. En overgevoeligheid voor UV-licht, zoals van zonlicht. Dit merkt u aan huiduitslag bij blootstelling aan zonlicht.

            Heel zelden een aandoening met ernstige blaren op de huid en slijmvliezen. Waarschuw dan meteen uw arts.
            Blijkt u overgevoelig te zijn voor dit medicijn, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.


          Neem contact op met uw apotheker of arts als u te veel last heeft van deze of andere bijwerkingen waar u zich zorgen over maakt.


          Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

          • Regelmatig: bij meer dan 30 op de 100 mensen
            Soms: bij 10 tot 30 op de 100 mensen
            Zelden: bij 1 tot 10 op de 100 mensen
            Zeer zelden: bij minder dan 1 op de 100 mensen
            • Hoe?
              U krijgt het infuus in het ziekenhuis.

              Wanneer?
              Het infuus wordt een paar keer per dag gegeven. Zo blijft de hoeveelheid flucytosine in het bloed altijd hoog genoeg om de schimmels te kunnen bestrijden.

              Hoelang?

              • Het inlopen van het infuus duurt per keer meestal tussen de 20 en 40 minuten.
              • Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Meestal is het minstens 2 weken.
              • autorijden, alcohol drinken en alles eten?
                Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

                • Dit medicijn wordt vaak gecombineerd met een ander antischimmelmiddel, namelijk amfotericine B. De combinatie werkt beter, maar geeft ook meer kans op bijwerkingen. Als u de combinatie gebruikt, zal de arts regelmatig uw bloed op deze bijwerkingen controleren.

                  • Zwangerschap
                    Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

                    Gebruik daarom tijdens de behandeling en tot 6 maanden na het stoppen betrouwbare anticonceptie. Bijvoorbeeld de pil of condooms. Anticonceptie zorgt ervoor dat u niet zwanger wordt. Werken uw nieren minder goed? Gebruik dan tijdens de behandeling en tot 8 maanden na stoppen betrouwbare anticonceptie.

                    Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

                    Borstvoeding
                    Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het slecht zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Misschien kan uw arts een andere medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

                    Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij Moeders van Morgen.

                    • Mannen mogen hun partner niet zwanger maken tijdens het gebruik van dit medicijn.

                      Gebruik daarom tijdens de behandeling en tot 3 maanden na het stoppen betrouwbare anticonceptie, bijvoorbeeld condooms. Anticonceptie zorgt ervoor dat uw partner niet zwanger wordt. Werken uw nieren minder goed? Gebruik dan tijdens de behandeling en tot 5 maanden na stoppen betrouwbare anticonceptie.

                      • Nieren

                        Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

                        Lever

                        Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

                        • De duur van de behandeling is afgestemd op de soort infectie die u heeft. Als het infuus voor die tijd wordt gestopt, is de schimmel of gist waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

                          • Flucytosine was met recept verkrijgbaar als infuus onder de merknaam Ancotil. Ancotil is echter sinds juli 2022 uit de handel.

                            Laatst bijgewerkt op 15-10-2022

                            Disclaimer

                            Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

                            Vond u deze informatie nuttig?

                            Vind een apotheek

                            Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                            Vind een apotheek blob

                            Vraag het de webapotheker

                            Vraag het de webapotheker

                            Vraag het de webapotheker

                            Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

                            Meldpunt medicijnen

                            Werkt uw medicijn heel goed of juist niet? Wordt uw medicijn niet vergoed? Of heeft u last van een bijwerking? Meld uw ervaring

                            Geen ervaringen gevonden

                            Informatie wordt bijgewerkt: