Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnPrijs en vergoeding medicijnen

Prijs en vergoeding medicijnen

Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnPrijs en vergoeding medicijnen

Prijs en vergoeding medicijnen

Prijs en vergoeding medicijnen

Check uw zorgverzekeringBasispakket Eigen risicoEigen bijdrageWelk merkEen ander merkKosten apotheekKosten dienstapotheekGerelateerd

Haalt u een receptmedicijn op in de apotheek? Dan wordt dit meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar let op: de eerste 385 euro betaalt u zelf.

  • Welke medicijnen en zorg u vergoed krijgt, kan per zorgverzekering verschillen. Check dus heel goed wat de voorwaarden van uw verzekering zijn. 

    Het kan voorkomen dat uw apotheek geen afspraken heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar. Dan krijgt u uw medicijnen en zorg misschien niet volledig vergoed. Kijk dit na in uw polisvoorwaarden voordat u uw medicijnen ophaalt.

    Soms kan het lonen om over te stappen. U kunt elk jaar tot 31 december uw zorgverzekering opzeggen. Tot 31 januari kunt u een nieuwe afsluiten. Waar kunt u op letten bij het wisselen van zorgverzekeraar?

    • Is uw medicijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering? Dan betaalt uw zorgverzekeraar het medicijn. Op de website Medicijnkosten.nl ziet u welke medicijnen dit zijn. De overheid bepaalt welke medicijnen er in het basispakket zitten.

      Op Medicijnkosten.nl ziet u ook wat elk medicijn ongeveer kost. Wat een medicijn u precies kost, hangt af van: 

      • de afspraken tussen uw apotheek en uw zorgverzekeraar over vergoeding;
      • uw eigen risico – of u dit al opgebruikt heeft;
      • de eigen bijdrage die u mogelijk moet betalen.
      • De zorgverzekeraar vergoedt dus de medicijnen uit het basispakket. Binnen deze vergoeding heeft u wel een verplicht eigen risico: de eerste 385 euro betaalt u zelf. U krijgt daarvoor een rekening van de zorgverzekeraar.

        De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. Het kan zijn dat u bij uw zorgverzekeraar voor sommige medicijnen of zorg geen eigen risico hoeft te betalen. Dit kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen.

        • Voor sommige medicijnen moet u bijbetalen. De overheid stelt de maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van het medicijn hoger dan deze vergoeding? Dan moet u bijbetalen. Dit is de eigen bijdrage. De eigen bijdrage is maximaal 250 euro per jaar. De rekening voor de eigen bijdrage krijgt u achteraf van uw zorgverzekeraar. Soms hoeft u niet bij te betalen. Dat hangt af van uw eventuele aanvullende verzekering.

          Let op: de eigen bijdrage staat los van uw eigen risico van 385 euro per jaar. Een eigen bijdrage betaalt u dus ook als u door uw eigen risico heen bent. 

          Voor sommige medicijnen met een eigen bijdrage bestaat een terugbetalingsregeling. Hierbij betaalt de fabrikant (een gedeelte van) de eigen bijdrage terug. U dient zelf te controleren of u in aanmerking komt voor een terugbetalingsregeling bij uw medicijnen. De apotheek heeft geen zicht op uw eigen risico. De apotheek weet dus niet of u in aanmerking komt voor een terugbetalingsregeling bij uw medicijnen en kan u daar niet actief over informeren. Kijk voor meer informatie op de website van TBR Nederland.

          • Van een medicijn zijn vaak meerdere merken beschikbaar. Welk merk krijgt u vergoed? Dit ligt aan de afspraken tussen uw zorgverzekeraar en uw apotheker.

            Soms kiest de zorgverzekeraar welk merk u krijgt. Hij wijst dan 1 merk aan als voorkeursmiddel. Meestal is dit de goedkoopste variant. Het voorkeursmiddel wordt vergoed en andere merken niet. Dit heet voorkeursbeleid of preferentiebeleid.

            Soms kiest de apotheker welk merk u krijgt. De apotheker spreekt dan met de zorgverzekeraar af dat hij voor elk medicijn een bepaald bedrag krijgt. En hij bepaalt vervolgens welk merk hij aan u levert.

            • Krijgt u een ander merk medicijn mee dan u gewend was? Of dan u zou willen? Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat dit merk als enige wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

              De apotheker controleert altijd eerst of het medicijn veilig is voor u. Het moet bijvoorbeeld dezelfde samenstelling hebben als het medicijn dat op uw recept staat.

              Medische Noodzaak?
              Soms kunt u niet tegen bepaalde (hulp)stoffen in een ander merk van een medicijn. Bijvoorbeeld als u allergisch bent voor een van de (hulp)stoffen.
              U moet dan een merk hebben zonder deze (hulp)stof. In dat geval kan uw arts aangeven dat u echt een bepaald merk moet hebben. Uw arts zet dan ‘medische noodzaak’ (MN) op het recept.

              De apotheker bekijkt dan of dit het enige veilige merk is voor u. De apotheker moet zich hierbij aan de regels van de zorgverzekeraar houden.
               

              • Medicijnen kosten geld. De zorg van de apotheek ook. De apotheek krijgt hiervoor geld (een vergoeding). Dit is meestal een bedrag van ongeveer 8 euro per medicijn. Dit bedrag is bij elk medicijn hetzelfde, voor hele dure en voor hele goedkope medicijnen.

                In dat bedrag van 8 euro zit alles verwerkt van wat er in de apotheek gebeurt. Zo controleert uw apotheek of het medicijn bij u past en of de dosering klopt. En of u het medicijn veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen en andere ziektes. Soms is het nodig dat uw apotheker belt met uw huisarts of specialist. Bijvoorbeeld voor een ander medicijn of een andere dosering.

                Van de vergoeding van 8 euro per medicijn moet de apotheek nog veel meer betalen of regelen: het pand, goede bewaarcondities voor medicijnen, goed opgeleid apotheekpersoneel, medicijnvoorraad. Maar ook de etiketten, computers, cursussen, enzovoort. Ook voor bezorgen van medicijnen krijgt de apotheek geen extra vergoeding. Bijna alle apotheken bezorgen medicijnen gratis bij u thuis.

                Krijgt u het medicijn voor de eerste keer? Dan krijgt de apotheek 14-18 euro vergoed in plaats van 8 euro. Er zijn dan extra controles nodig, of overleg met de arts. Verder geeft de apotheek u uitleg over het medicijn in een gesprek. Zie voor meer informatie Begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn.

                Meer weten over wat er zoal gebeurt achter de schermen van de apotheek? Lees dan ´Medicijngebruik is maatwerk´.

                • In Nederland bestaan dienstapotheken. Hier kunt u terecht als u met spoed medicijnen nodig heeft, maar uw eigen apotheek dicht is.

                  In de meeste gevallen haalt u bij de dienstapotheek medicijnen die zijn opgenomen in het basispakket. Deze worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar verrekent deze kosten meestal met uw eigen risico.

                  Naast de prijs voor uw medicijn, betaalt u ook voor de zorg van de dienstapotheek. Dienstapotheken maken geen winst. Toch betaalt u bij een dienstapotheek meer dan bij uw gewone openbare apotheek. Dat heeft twee redenen:

                  • De dienstapotheek heeft hogere personeelskosten, omdat in de avond, nacht en in het weekend gewerkt wordt.
                  • De dienstapotheek moet alle kosten met weinig recepten van patiënten terugverdienen.

                  Lees meer over de kosten van spoedzorg.

                  • Laatst bijgewerkt op 23-01-2023

                    Disclaimer

                    description

                    Vind een apotheek

                    Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                    Vind een apotheek blob

                    Vraag het de webapotheker

                    Vraag het de webapotheker

                    Vraag het de webapotheker

                    Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                    Informatie wordt bijgewerkt: