Zorg van de ApothekerGestart met uw medicijnen: wat nu?Alcohol en medicijnen

Alcohol en medicijnen

Zorg van de ApothekerGestart met uw medicijnen: wat nu?Alcohol en medicijnen

Alcohol en medicijnen

Alcohol en medicijnen

Apotheek waarschuwt op etiket of stickerEffecten van alcohol op het lichaamEffecten alcohol op werking medicijnInvloed alcohol op uw medicijnAlcohol en antibioticaMedicijnen om van de alcohol af te komenEffect alcohol op hart en vatenEffect alcohol op ongeboren kind

Alcohol kan invloed hebben op de werking van medicijnen. Dit kan ervoor zorgen dat u meer last krijgt van bijwerkingen. Kijk daarom na of u met uw medicijn alcohol mag drinken, of vraag het aan uw apotheker.

  • Op het etiket op uw medicijn staat het vermeld als u met uw medicijn moet oppassen met alcohol. Vaak plakt uw apotheek ook een gele waarschuwingssticker op uw medicijndoosje als u met uw medicijn moet oppassen met alcohol.

    Er zijn verschillende waarschuwingsteksten:

    • 'Dit geneesmiddel kan uw reactievermogen verminderen' - als u alcohol gebruikt in combinatie met dit medicijn, wordt uw reactievermogen nog slechter. U kunt dan extra suf, vermoeid of duizelig worden en u kunt sneller dronken worden.
    • 'Gebruik geen alcohol bij dit middel' - als u bij dit medicijn alcohol drinkt, kunt u last krijgen van vervelende verschijnselen als een warm en rood gezicht, misselijkheid en hoofdpijn.
    • 'Pas op met alcohol in verband met maagklachten' - deze sticker zit op medicijnen die het maagslijmvlies irriteren. Alcohol versterkt deze bijwerking.

    Twijfelt u of u een medicijn dat u al langer gebruikt, of dat u zonder recept heeft gekocht, mag innemen met alcohol? Vraag het aan uw apotheker of kijk op deze site bij de informatie over medicijnen.

    • Alcohol kan op het hele lichaam werken. Het komt namelijk via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in het bloed. Hoe sterk het effect van alcohol is, verschilt per persoon en per situatie.

      De belangrijkste effecten van alcohol in het lichaam zijn:

      • Verdoving van de hersenen. Coördinatie- en beoordelingsvermogen worden minder, reacties langzamer. Daarnaast wordt het trillen van ledematen minder (bij matig gebruik).
      • Vaker plassen. Alcohol zorgt voor verlies van vocht.
      • Laag bloedsuikergehalte. Dit kan onder meer zorgen voor duizeligheid, zweten en trillen.
      • Meer eetlust.
      • Ander slaappatroon: beter slapen in de eerste helft van de nacht, maar slechter slapen in de tweede helft van de nacht. Alcohol kan snurken en slaapwandelen verergeren. Bij slaapproblemen is het advies om ’s avonds geen alcohol te drinken.
      • Verwijding van de bloedvaten.

      Afbraak alcohol: gemiddeld 1,5 uur per glas

      De lever breekt alcohol af, waarna alcohol uit het lichaam verdwijnt. Dit kost tijd: met 1 glas drank is de lever gemiddeld 1,5 uur bezig. Als u ’s avonds veel heeft gedronken, kunt u dus de volgende ochtend nog onder invloed zijn.

      Meer weten over de gevolgen van alcoholgebruik? Ga naar Alcoholinfo.nl.

      • Alcohol en medicijnen kunnen elkaars werking beïnvloeden:

        • Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
        • Alcohol kan de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.
        • Alcohol kan de bloedvaten wijder maken. U kunt duizelig worden als u het samen met een medicijn gebruikt dat ook de bloedvaten wijder maakt.

        Oppassen met deze combinaties

        Bij het gebruik van onderstaande medicijnen moet u in ieder geval extra oppassen met alcohol:

        • Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt.
        • Bij middelen die het reactievermogen verminderen, zoals medicijnen tegen allergie, epilepsie, depressie en psychische problemen, kan gebruik van alcohol leiden tot extra sufheid, slaperigheid, moeheid en/of duizeligheid.
        • Wilt u weten of uw medicijn een wisselwerking heeft met alcohol? Zoek uw medicijn op deze website en kijk bij het kopje ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’

          Als er een wisselwerking is, zal dit doorgaans ook worden vermeld in een etikettekst of waarschuwingssticker op uw medicijndoosje. En de apotheek bespreekt het als u het medicijn voor de eerste keer ophaalt.

          • Of u bij uw antibioticumkuur alcohol mag drinken, hangt af van het soort antibioticum. Meestal zijn erg geen beperkingen. 
            Let wel op als u metronidazol gebruikt. Bij metronidazol mag u geen alcohol drinken tot en met 2 dagen nadat u gestopt bent met de kuur. Anders kunt u veel last krijgen van bijwerkingen. Zoals een rood gezicht, misselijkheid, benauwdheid, hoofdpijn, zweten en verwardheid. Dit gebeurt al bij kleine hoeveelheden alcohol.

            • Er zijn ook medicijnen speciaal om van de alcohol af te komen. Lees hier meer over onder Alcoholontwenning.

              • Waarschijnlijk verkleint een matig gebruik van alcohol (1 glas per dag) de kans op hart- en vaatziekten. Dit effect geldt echter alleen voor gezonde mannen boven de 40 jaar en gezonde vrouwen na de overgang.

                • Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het lichaam kan het zenuwstelsel dan minder goed vormen. Het advies is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

                  Een zwangere vrouw die regelmatig drinkt, heeft daarnaast een hoger risico op een miskraam of vroeggeboorte. Als ze enkele glazen alcohol per dag drinkt, is er een kans dat de baby wordt geboren met de hersenaandoening foetaal alcoholsyndroom.

                  Kijk voor meer informatie op Alcoholenzwangerschap.nl.

                  • Laatst bijgewerkt op 08-02-2022

                    Disclaimer

                    description

                    Vind een apotheek

                    Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
                    Vind een apotheek blob

                    Vraag het de webapotheker

                    Vraag het de webapotheker

                    Vraag het de webapotheker

                    Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
                    Informatie wordt bijgewerkt: