Vitamines en mineralen
Vitamines en mineralen zitten in voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, eieren, noten, rijst, aardappelen, vis, vlees en rijst. Bij een afwisselende en gevarieerde voeding zijn voedingssupplementen, ofwel vitamines en mineralen uit een potje, meestal niet nodig. In andere situaties kunnen vitamines en mineralen wel nodig zijn.
Vitamines en mineralen zijn van levensbelang. Ze houden een mens gezond en fit. Mineralen werken samen met vitamines en hormonen en zorgen bijvoorbeeld voor de vochthuishouding van het lichaam. Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen.
Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor:
Het lichaam kan de meeste vitaminen en mineralen niet zelf maken. Het is daarom belangrijk om ze binnen te krijgen via voeding. Om er genoeg van binnen te krijgen, moet iedereen gezond en afwisselend en gevarieerd eten. Dus eten met genoeg voedingsvezels, eiwitten, koolhydraten, water, vetten, vitamines en mineralen. Dat betekent bij elke maaltijd één of meer producten uit de volgende groepen:
Vitamines kunnen slechter gaan werken, bijvoorbeeld door hitte, vocht, lucht of licht. Zo gaan vitamine B6, vitamine C en foliumzuur weg uit de voeding door (te lang) te bewaren, te snijden en te verwarmen. Gebruik daarom altijd verse producten en kook ze niet te lang. Verder is het advies warme eten op te warmen, maar niet langer dan nodig.
Iedere dag is maar een kleine hoeveelheid vitamines en mineralen nodig. Dit is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Die hoeveelheid staat meestal op de verpakking in microgram (mcg of µg), milligram (mg) of Internationale Eenheden (IE). Soms staat op de verpakking hoeveel procent (%) van de ADH in het product zit.
Met een gezonde en afwisselende voeding zijn extra vitamines en mineralen niet nodig. U hoeft dus geen vitamines en mineralen ‘uit een potje’ te slikken. Als u veel vitamines en mineralen slikt, plast u het meeste weer uit. Maar dit gebeurt niet met alle vitamines en mineralen en soms kan een teveel schadelijk zijn. Wilt u weten voor welke vitamines en mineralen dit geldt? Of wilt u weten of u te veel binnenkrijgt? Overleg dan met uw huisarts of apotheker.
In sommige levensfasen of situaties is het wél nodig om extra vitamines en mineralen binnen te krijgen. Hieronder staan deze situaties uitgelegd.
Kinderen in de groei hebben extra vitamine D nodig voor de opbouw van botten en tanden. Vitamine D-druppels of -tabletten worden aanbevolen voor:
Meer informatie staat op deze pagina onder ‘Vitamines > Vitamine D’.
Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen het advies om extra foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Het advies is 4 weken voor de mogelijke bevruchting te starten. Ga door tot en met de achtste week van de zwangerschap. Foliumzuur maakt de kans op een 'open ruggetje' bij de baby kleiner. Het is zonder recept te kopen bij uw apotheek of bij de drogist.
Vrouwen die ongesteld zijn (menstrueren), hebben vaak iets te weinig ijzer. Bij het bloeden verliezen zij ook ijzer. Het advies hierbij is: eet wat meer ijzerrijke voeding, zoals volkorenproducten, vlees, groente en aardappelen.
Bij een groot ijzertekort is er kans op bloedarmoede. De eerste verschijnselen zijn moeheid en duizeligheid. Als u last hebt van deze klachten, bespreek dit dan met uw arts of apotheker. Een groot ijzertekort is niet op te lossen met voeding. Hiervoor schrijft de huisarts ijzertabletten voor.
Mensen die bepaalde voedingsmiddelen niet willen of mogen gebruiken, kunnen een vitamine- of mineralenpreparaat nodig hebben. Overleg hierover met de huisarts of diëtist.
Extra vitamines en mineralen kunnen nodig zijn voor mensen met bepaalde klachten of ziekten en bij herstel na een zware ziekte of operatie.
Via gezonde voeding is het bijna onmogelijk om te veel vitamines binnen te krijgen. Dit kan wel als u veel vitaminepillen slikt. Van veel vitaminen plast u een overschot uit. Maar dat geldt niet voor alle vitamines.
Een teveel aan vitamines kan schadelijk zijn. Slik dus niet zomaar (multi)vitaminepreparaten!.
Er zijn 13 vitamines. Hieronder staat uitgelegd waar ze belangrijk voor zijn, in welke voedingsmiddelen ze zitten en wat de gevaren van een overschot zijn.
Van mineralen is maar weinig nodig. Grote hoeveelheden van sommige mineralen kunnen schadelijk zijn, maar het is bijna niet mogelijk om via gezonde voeding te veel mineralen binnen te krijgen.
www.voedingscentrum.nl
Op de website van het Voedingscentrum vindt u veel informatie over gezond, lekker en veilig eten met voldoende vitamines en mineralen.
www.vitamine-info.nl
Op de website van het Vitamine Informatie Bureau vindt u informatie over vitamines, risicofactoren, risicogroepen en ziekten.
Laatst bijgewerkt op 15-08-2023